Nasveti za izbiro kakovostnih sončnih očal

Poceni sončna očala vam najverjetneje ne bodo kaj dosti koristila. Slednje ste kdaj zagotovo občutili že na lastni koži. V naključni prodajalni ste na primer zagledali sila privlačna očala za sonce, ki so se vam za povrh še dobro podala na obraz. Brez večjih pomislekov ste jih kupili, kasneje pa nad njimi niste bili kaj prida navdušeni.

Pomembno je torej, da si zagotovite tudi kakovostna sončna očala, kar pa vam seveda lahko ponudi optika. K sreči je pri nas na voljo kar nekaj odličnih optik, v katerih vam odlično svetujejo izkušeni in strokovno podkovani optiki.

Pomen barve leč pri sončnih očalih

Za vsa sončna očala je značilno, da imajo barvna stekelca, ker je njihov namen, da učinkovito zmanjšujejo svetlost in da okrepijo jasnost slike. Izbira barve leče seveda vpliva na to, koliko svetlobe lahko dosežejo vaše oči, kako dobro boste z njimi videli druge barve in seveda, kakšen bo kontrast slike, ki jo boste gledali.

Optik vas bo med drugim na primer podučil, da so rjave, sive ali zelene leče nevtralne. To pomeni, da tovrstna sončna očala zmanjšujejo svetlost in pri tem ne popačijo barv. Poskrbijo za zmanjševanje bleščanja, s tem pa tudi za razbremenitev oči.

Sončna očala z zelenimi lečami zagotavljajo boljši kontrast kot siva leča, prenašajo barvno natančnost bolje kot rjava leča in so idealna tako za sončna kot za slabo osvetljena okolja. Zelene leče ščitijo vaše oči v meglenih, oblačnih ali svetlih dneh.

Za sončna očala so na voljo tudi tako imenovane polarizirane leče. Te so za vas priporočljiva izbira, če denimo uživate v vodnih športih ali pa imate zelo občutljive oči na bleščanje. Kadar se svetloba odbija od ravnih površin, se valovi svetlobe razporedijo v horizontalne vzorce in tako povzročajo močno bleščanje. V polariziranih lečah pa filtri te valove blokirajo in na takšen način zmanjšujejo bleščanje ter naprezanje oči.

Nošenje sončnih očal

Če svoje oči želite kar se da najbolje zaščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, potem poceni sončna očala verjetno ne pridejo v poštev. Kupiti si morate najbolj kakovostna, kar pa vam lahko omogoči izbrana optika.

Sončna očala nosite na sprehodu, med športno aktivnostjo in vsekakor na plaži, kjer je v poletnem času UV sevanje trikrat močnejše kot pa v zimskem času.

In kdaj naj bi sončna očala sploh nosili oziroma uporabljali? Strokovnjaki nošenje tovrstnih očal priporočajo kadar koli, ko ste na prostem – na sprehodu, med športno aktivnostjo, na plaži. Ne smete jih pozabiti vzeti s seboj na morje, ker je v poletnem času UV sevanje trikrat močnejše kot pa v zimskem času.

Kakovostna zaščitna očala z dioptrijo

Verjetno so marsikomu od vas zaščitna očala z dioptrijo dobro poznana. V resnici je njihova zgradba enaka kot pri običajnih očalih. Seveda pa lahko v poštev pridejo različni modeli, kar je zlasti odvisno od delovnega mesta pa tudi od same stopnje ogroženosti za delavce.

V specializiranih trgovinah so na voljo zaščitna očala za uporabnike očal z različnimi dioptrijami.

Odvisno od izvedbe vam ponujajo zaščito oči na področju ene do dveh in pol dioptrij. Seveda se lahko odločite tudi za korekcijski vložek, ki se mora namestiti na notranji strani običajnih in zaščitnih očal.

Pravica do zaščitnih očal

Eno od precej pogostih vprašanj, ki se navezujejo na zaščitna očala, je to, ali obstaja pravica do zaščitnih očal z dioptrijo. Delodajalci bi morali po zakonu zaščititi svoje zaposlene pred morebitnimi nevarnostmi na delu. Seveda pa slednje ne vključuje korekcijskih stekel.

Običajna očala ne ščitijo oči tako dobro kot zaščitna očala. Stroške za zaščitna očala z dioptrijo vam lahko deloma krije delodajalec ali pa stroške prevzamete sami.

Delodajalci morajo zato pri nabavi zaščitnih očal z dioptrijo kriti del stroškov, ker gre namreč pri tem za kombinacijo zaščitnih in korekcijskih očal. Obvezne zdravstvene zavarovalnice ne krijejo stroškov za omenjena očala. Gre namreč za tako imenovana druga očala, ki se že precej dolgo časa ne uvrščajo več v obseg storitev zavarovalnic. Delodajalec torej posledično prevzame stroške v celoti ali pa si jih seveda lahko razdeli s posameznim delavcem.

Preberite tudi kaj je granulom in zakaj najpogosteje prihaja do tega pojava?

Granulom pomeni vnetje zobnega živca, ki zahteva koreninsko zobno zdravljenje. Zobozdravniki ga označujejo kot napredovano vnetje zobnega živca, ki se ga preko odprte korenine.

Kje se uporabljajo zaščitna očala?

Zaščitna očala so sila pomemben pripomoček, ker opravljajo več poglavitnih funkcij, ki varujejo vaše oči pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Ena od pomembnih vlog tovrstnih očal je na primer omogočanje zaščite pred ultravijoličnimi žarki.

Paul Akers prikazuje, kako preprosto je imeti dioptrijo na vrhu zaščitnih očal namesto na dnu (za občasne potrebe) z zaščitnimi očali z dioptrijo.

Prav tako zaščitna očala skrbijo za zmanjševanje bleščanja, ki ga povzroča močna sončna svetloba. ko se svetloba odbije od gladkih površin, kot so sneg, pesek, voda, se ustvari precej moteče bleščanje. Slednje lahko ovira vašo vidljivost in seveda povzroča precej nelagodja.

Omenjen pripomoček pa lahko deluje tudi kot fizična ovira pred vstopom tujkov v vaše oči. Pesek in prah lahko povzročata draženje in celo poškodbe površine očesa. Največje tveganje za to se na primer pojavlja na gradbiščih, pri športnih aktivnostih, v industriji. Zaščitna sončna očala z lečami, ki so ojačane, omogočajo dodatno odpornost in trdnost ter na takšen način zmanjšujejo tveganje za poškodbe.

Preberite si še naslednji članek: Vloga probiotikov v našem telesu

Probiotiki so živi organizmi, ki ob zadostnem zaužitju pozitivno vplivajo na zdravje in počutje. Pomagajo prebavilom pri presnovi hrane, skrbijo za sintezo vitaminov, predvsem skupine B, ter podpirajo gibanje črevesnih celic.

Podobné příspěvky: